Home » Streken » Chianti streek » Panzano in Chianti

Panzano in Chianti

Panzano in Chianti panoramisch
Zicht op Panzano in Chianti vanuit de via Chiantigiana

Panzano in Chianti is een deelgemeente van Greve in Chianti en bevindt zich praktisch in het midden van Firenze en Siena op de weg Via Chiantigiana. Het ligt op een hoogte van 507 meter waardoor je een prachtig uitzicht krijgt op de omliggende omgeving en de onderliggende Chianti DOC wijnvelden. Het bezit een klein historisch centrum en gezellige restaurantjes waaronder Solociccia van de bekendste Toscaanse slager Dario Cecchini.

Ligging

Panzano in Chianti ligt langs de Via Chiantigiana (SR222) op 48 km van Firenze en op 40 km van Siena

 

Bezienswaardigheden

La rocca: La rocca of het kasteel bevindt zich op het hoogste punt van Panzano. Het kasteel wordt reeds vernoemd in de 12de eeuw maar van de geschiedenis is feitelijk weinig geweten, het behoorde ooit toe aan de familie Firidolfi en werd helaas in de loop der geschiedenis diverse malen aangevallen en vernield, ondermeer door het leger van Firenze, Milaan en Napels. Van het kasteel zijn daarom slechts enkele muren overgebleven die in de kerk Santa Maria zijn geïntegreerd en één van de vestingtorens die als privé woning wordt gebruikt.

overblijfselen van de oude vestingmuren
overblijfselen van de oude vestingmuren

Il borgo (centro storico): Samen met la rocca is de borgo het oudste gedeelte van Panzano en beiden behoren tot Panzano alto. De borgo wordt reeds vermeld in een document uit 1146 en bestaat feitelijk uit 2 hoofdstraten die leiden naar het kasteel en waarlangs woningen staan uit de middeleeuwen maar grotendeels verbouwd in de 17de en 18de eeuw. Op bepaalde plaatsen zijn tevens nog resten te zien van de oude stadsmuren.

Chiesa di Santa MariaChiesa di Santa Maria: Deze kerk werd gebouwd tussen 1890 en 1903 in een classicistische stijl op de overblijfselen van een kleinere kerk. De kerk gewijd aan Maria, wordt gekenmerkt door een éénbeukig schip met zijkapellen.

De kerk is veeleer interessant omwille van enkele schilderijen uit de 14de, 15de en 16de eeuw. In de kerk zijn tevens overblijfselen van de vestingsmuren van het kasteel te zien.

Beenhouwerij en restaurants van Dario Cecchini: Dario Cecchini is de bekendste slager van Toscane, deze beenhouwerszoon is een liefhebber van de typische T-bone steak La Bistecca alla Fiorentina.

In zijn beenhouwerij Antica macelleria Cecchini (adres via XX Luglio n° 11) vind je een grote keuze aan vleesgerechten gemaakt op antieke wijze en je wordt er op speelse wijze ontvangen door Dario zelf of door 1 van zijn helpers. Bezoek je de beenhouwerij in het toeristisch seizoen dan kun je genieten van een gratis glas wijn en allerlei proevertjes.

Naast de beenhouwerij is het restaurantje Solociccia (enkel vlees) gevestigd (adres via Chiantigiana n° 5), er is enkel één menu beschikbaar met 6 gangen waarbij je alle delen van de koe proeft. Het geheel kost €30 waarbij drank, koffie en dessert is inbegrepen. Verwacht geen intieme sfeer want er zijn slechts 2 tafels aanwezig, voor het entertainment zorgt showman Dario Cecchini.

Dario Cecchini

Ben je een liefhebber van rundssteak dan moet je ongetwijfeld een tafel boeken in Dario’s andere restaurant Officina della bistecca (adres via XX Luglio n° 11) waar je voor €50 een 5 gangen menu krijgt met als hoogtepunt de typische T-bone steak Bistecca alla Fiorentina. Voor wie niet van vlees houdt maar toch van de unieke sfeer wil proeven is er een vegetarisch menu ter beschikking.

Over de middag kun je ook lunchen in het restaurant met keuze uit 3 menu’s: het fastfood menu Mac Dario voor €10, het menu super Dario voor €15 met gegrild vlees en tenslotte een menu voor €20 met specialiteiten uit zijn beenhouwerij.

Meer info over de beenhouwerij en de restaurants vind je op de officiële site www.dariocecchini.com

In de omgeving van Panzano

Conca d’oro: De Conca d’oro wil letterlijk vertaald zeggen gouden bassin en slaat op het pittoreske onderliggende landschap dat gekenmerkt wordt door de Chianti DOC wijnvelden, olijfgaarden, kronkelende straatjes, stenen boerenwoningen en kerkjes. De streek is zeer geliefd bij toeristen en de meeste boerenwoningen zijn dan ook in de loop der jaren omgebouwd tot agritoerisme (hoevetoerisme). De naam Conca d’oro verwijst echter niet naar de schoonheid van de zone maar naar de graanteelt die er gedurende eeuwen gebeurde. Het is namelijk pas in de 20ste eeuw dat de wijnteelt furore maakt in deze streek, de eeuwen ervoor was dit de graanteelt. De velden stonden toen immers vol met graan en wanneer in de zomermaanden de zon erop scheen was het precies of de velden van goud waren.

zicht op Chianti streek
De prachtige conca d’oro in de lente

Oratorio di Sant’Eufrosino: Deze kerk, gewijd aan de heilige Eufrosino, werd gesticht in 1102 maar de kerk in zijn huidige staat dateert uit 1441. Het interieur van de kerk is grotendeels gotisch maar in de loop der tijden werden veranderingen aangebracht zoals het afdak met galerij. Het belangrijkste kunstwerk in de kerk is de gotische preekstoel die zich achteraan links in de kerk bevindt.

 

Evenementen

Panzano flickr11Festa della stagion bona: Letterlijk betekent dit feest van het goede seizoen waarmee traditioneel de zomer wordt aangekondigd. Het jaarlijkse feest heeft plaats op 25 April in het historisch centrum van Panzano dat voor de gelegenheid in een middeleeuws decor wordt veranderd. Op het programma staan ondermeer een processie, middeleeuwse spelen en overal vind je kraampjes met streekgerechten.

Vino al vino: Gedurende het 3de weekend van September komen alle Chianti wijnproducenten uit de buurt hun wijnen verkopen op het plein Piazza Bucciarelli in Panzano. Het wijnfestival begint reeds op donderdagnamiddag en eindigt op zondagavond. Voor €12,00 koop je een glas waarmee je zoveel wijn als je maar wilt kunt proeven, er staan ook kraampjes waar je kleine snacks kunt kopen en het gebeuren wordt opgefleurd door live muziek optredens.

 

Praktische informatie

Wekelijkse markt: Iedere zondag tussen 08.00 en 13.00 heeft de markt plaats op het hoofdplein, voor die gelegenheid zijn alle winkels in de voormiddag open.

overnachten klein vakantiehuizen in en rond Panzano in Chianti

> check aanbod

> Beoordelingen

 

Meer foto’s

 

bekijk ook

Sarteano in de Val d’Orcia streek

Sarteano is een klein dorpje in de beroemde Val d’Orcia streek. Het is niet zo …

Geef een reactie