Home » Fietsen in Toscane » Fietsen in Toscane

Fietsen in Toscane

Iedere fietsliefhebber (zoals ikzelf) die ooit al in Toscane gefietst heeft kan beamen dat het heerlijk fietsen is tussen de wijnvelden en de olijfbomen. Er is voor ieder wat wils: de vlakke routes langs de Arno rivier en de Toscaanse kust, de heuvelachtige parcours in praktisch gans Toscane en de beklimmingen in Casentino, Pratomagno en de Alpi Apuane.
In de steden, op uitzondering van Lucca, is het niet echt aan te raden om te fietsen. De mentaliteit zoals we die kennen in Nederland en België is veraf en in Toscane is de auto nog steeds koning. Al moet er wel aan toegevoegd worden dat steden zoals Firenze de laatste jaren investeren in fietspaden.

Er zijn maar weinig aangeduide fietsroutes te vinden in Toscane maar dit is niet echt een probleem. Het voornaamste is om niet in de nabijheid van een stad te fietsen om het verkeer te vermijden. Eens buiten de stad bevind je je onmiddellijk in de prachtige natuur waar het volop genieten wordt.

 

Al fietsend Toscane ontdekken

Fietsen in Toscane kan op vele manieren. Je kan bijvoorbeeld het fietsen combineren met natuur, kunst, cultuur en gastronomie. Overal in Toscane kom je op één van de routes wel kastelen, wijnboeren en pittoreske dorpen tegen. Mogelijkheid genoeg dus om een heerlijk glas Chianti wijn bij de wijnboer te proeven of als de energie op is een pastaschotel in een plaatselijke trattoria te nuttigen.

Een handige gids is wielrennen in Toscane waarin 18 lusvormige routes met hoogteniveaus, aantal kilometers, bezienswaardigheden, … in detail worden beschreven.

Eén aangeduide fietsroute die je toelaat om Toscane beter te leren kennen per fiets is bijvoorbeeld “La strade del Vino di Arezzo”. Dit is een meerdaagse fietstocht van 200 km die je vanuit San Giovanni Valdarno brengt over vier valleien namelijk Valdarno, Ambra, Valdichiano en Casentino. De route passeert grotendeels voorbij wijngaarden en olijfbomen met mogelijke haltes aan de talrijke kastelen, pittoreske dorpen en kunststeden zoals Arezzo en Cortona. Meer info vind je op de officiële website (Italiaans).

Toscane kun je ook verkennen door een fietsvakantie. In groep of individueel fiets je door het Toscaanse landschap. Je hoeft je van je bagage niets aan te trekken want deze wordt automatisch naar je hotel of camping dag per dag overgebracht. De ritten zijn gemiddeld 40 à 50 km lang wat je voldoende tijd toelaat om de dorpen of steden die je onderweg tegenkomt te bezoeken. Belgian Biking voor België, Cycletours en fiets-fun voor Nederland zijn sedert tientallen jaren gespecialiseerd in fietsvakanties naar Toscane.

 

Toscane voor de wielertoerist

Voor de geoefende wielerliefhebber echter zijn er de talrijke heuvels met percentages tot zelfs 24% (beklimming naar Montemorello vanuit Sesto Fiorentino) of de echte beklimmingen zoals Abetone, Monte Amiata, Vallombrosa, Monteluco, Campo Cecina, Passo dei due Santi, …

De historische wielerwedstrijd Eroica

Op de site van Climbbybike vind je een overzicht van alle beklimmingen in Toscane, een 168 in Totaal. Je vindt er een overzicht van onder andere de plaats, de totale lengte en de stijgingspercentages.

Voor wie tenslotte een uniek spektakel wil meemaken is er het parcours van de retro wielerwedstrijd “Eroica”, een uitgestippeld parcours van maar liefst 209 km over grind en asfalt. Begin maart wordt hier ieder jaar de wielerwedstrijd strade bianche voor profs georganiseerd.

 

 

Nuttige links

Tenslotte nog enkel nuttige links met betrekking tot fietsroutes, fietsverhuur, …

 • Fietsvakantie Toscane Strade bianche: Unieke fietsvakantien op het parcours van de retro ronde Eroica > website
 • Fietsen in Toscane: Fietsgids met 15 beschreven routes in Toscane > website
 • Bajabikes: al fietsend Firenze ontdekken met een Nederlandse gids > website
 • Belgian Biking: Belgische touroperator die fietsvakanties organiseert > website
 • Cycletours.com: Nederlandse touroperator die individuele fietsreizen en groepsreizen organiseert > website
 • Ridemontaione.com: Zeer interessante site in het Nederlands met allerlei routes in het gebied rond Montaione > website
 • Circoloesploratore.it: Touroperator die georganiseerde fietstochten organiseert > website
 • Bikingtuscany.it: Georganiseerde ééndaags- of meerdaagse fietstochten met de moutainbike of met de koersfiets > website
 • Florencebybike.it: Verhuur van racefietsen en mountainbikes, beschikken tevens over info mbt routes in Toscane > website
 • Toscanaintour.it: verhuur van fietsen rond Pisa > website
 • Vacanzeinbici.com: verhuur van fietsen rond Volterra > website
 • Maremma in Bici: Excursies met de fiets in de Maremma streek, ook verhuur van fietsen mogelijk > website

 

bekijk ook

Fietsvakanties in Toscane

Fietsvakanties zijn tegenwoordig zeer populair en dat is voor een groot gedeelte perfect te begrijpen. …

Geef een reactie