Home » Evenementen » De wielerwedstrijd Strade Bianche voor profrenners

De wielerwedstrijd Strade Bianche voor profrenners

Strade Bianche 01

Sedert 2007 wordt gewoonlijk begin maart de wielerwedstrijd voor profs Strade Bianche georganiseerd. Deze wedstrijd die jaarlijks aan populariteit wint en ondertussen ook live op televisie te volgen is, is uniek omdat er maar liefst 45,5 km onverharde wegen (de zogenaamde strade bianche) in het parcours zijn opgenomen. Bovendien hebben sommige stukken een stijgingspercentage van maar liefst 18%.

De wedstrijd kan het best vergeleken worden met een combinatie van de Ronde van Vlaanderen omwille van de steile korte hellingen en Parijs Roubaix omwille van de onverharde wegen.

Strade bianche 05

Strade bianche 08

Dat de Strade Bianche zeer lastig is bewijzen de uitspraken van Dirk Demol die de wedstrijd omdoopte tot Hel van het Zuiden:

‘Lastig! Las-tig! Miljaar, jongens.’ Dirk Dewolf vond gisteren, tussen de sigarettentrekken door, amper adem voor het nodige gepuf en gezucht. Hij had net het parcours van de Montepaschi verkend. Althans de laatste 70 kilometer, in het wiel van Philippe Gilbert en co. En uiteraard in de volgwagen, als ploegleider van Omega Pharma-Lotto. Maar toch: hij was er nog altijd niet goed van.

‘Oké, die steentjes, dat lukt op zich wel. Maar moet je die percentages eens zien, man. Tot 18 procent! (bron Sportwereld)

Strade Bianche 02

Omwille van de lastigheidsgraad zijn het dan ook enkel kleppers die op de erelijst prijken, bekendste zijn Fabian Cancellara (2008 en 2012), Philippe Gilbert (2011), Michail Kwiatkiowsky (2014). Bovendien heeft de organisatie beloofd dat wie 3 maal de wedstrijd wint een strook strade bianche naar zich genoemd krijgt.

Het parcours

Parcours Strade Bianche
Parcours Strade Bianche
Hoogteprofiel Strade Bianche
Hoogteprofiel Strade Bianche

Het parcours zelf is 197 km lang en passeert ondermeer de prachtige stadjes Monteriggioni, Buonconvento, Montalcino, Pienza. Er dienen 10 stroken strade bianche te worden overwonnen met een totale lengte van 45,5 km. De lastigste strook is ongetwijfeld strook 7 naar de heuvel Monte Sante Marie, deze is 11,5 km lang met stijgingspercentages tot 18%.

De startplaats was tot 2013 het Chianti stadje Gaiole in Chianti waar de retro ronde Eroica jaarlijks in oktober plaatsheeft maar in 2014 plaats moest maken voor het prachtige San Gimignano, bekend om zijn middeleeuwse torens.

De renners aan de start in San Gimignano
De renners aan de start in San Gimignano

De aankomstplaats is het prachtige schelpvormige plein Piazza del Campo in Siena dat op een hoogte ligt van 328 meter waardoor de renners dus nog een laatste klim met een maximum stijgingspercentage van 16% te verduren krijgen.

Wil je een groot deel van het parcours, inclusief het gedeelte over de ongeasfalteerde wegen, zelf fietsen dan kun je dit tijdens een meerdaagse fietsvakantie.

Meer info over de profwedstrijd vind je op de officiële website

 

bekijk ook

Fietsvakanties in Toscane

Fietsvakanties zijn tegenwoordig zeer populair en dat is voor een groot gedeelte perfect te begrijpen. …