Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Home » Eten en drinken » Streekgerechten » Lardo di Colonnata: koning onder het spekvet

Lardo di Colonnata: koning onder het spekvet

Het spekvet lardo di Colonnata is met stip het beste spekvet dat Italië te bieden heeft en misschien zelfs wel wereldwijd. Het is zo zacht en boterachtig dat het smelt in je mond. Het is afkomstig van de harde laag vet net onder het rugvel van een varken.

Eeuwenlang was het het basisvoedsel voor de steenhouwers in Colonnata, een klein stadje in de Apuaanse Alpen boven Carrara omdat het nogal calorierijk is en steenkappen een hard labeur was en nog steeds is.

Tegenwoordig is het erg gewild bij restauranthouders en voedingswinkels uit Toscane en is dus van arm eten uitgegroeid naar delicatesse. Het heeft trouwens de IGP erkenning (Indicazione Geografica Protetta) wat overeenkomt met een locale erkenning. Enkel de streek rond Carrara kan dus Lardo di Colonnata IGP produceren.

Bereidingswijze

Lardo di Colonnata is zo speciaal door de manier waarop het gemaakt wordt. Gewoonlijk start de produktie in de winter wanneer de temperatuur ideaal is voor de rijping van het spekvet.

de marmeren vaten waarin de lardo di colonnata rijpt

Het vet wordt in marmeren kuipen gelegd in een mengsel van water, zout, knoflook, kruidnagel, laurierbladen, peper, jeneverbessen, tijm, rozemarijn en nog enkele geheime ingrediënten. Iedere producent heeft wel zijn eigen geheime recept waar hij liever niet teveel over uitwijdt.

De kuipen worden vervolgens voor minstens 6 maanden in een koele donkere kelder geplaatst waar de lardo di colonnata kan rijpen en de smaak van het kruidenmengsel kan opnemen. Het spek wordt zo wit als de marmeren kuipen en smelt in de mond als je er van eet.

Het meest geserveerde gerecht is simpelweg op een geroosterd broodje maar soms wordt het ook in pasta’s of pizza’s verwerkt.

 

bekijk ook

Herfst en daar is de kastanje

De herfstperiode in Toscane staat synoniem met de kastanje. In heel wat bergdorpjes worden dan …

site ekle hgs yükle yapıkredi kredi kartı borç sorgulama finansbank kredi kartı borç sorgulama akbank borç sorgulama enpara giriş turkcell fatura ödeme avea fatura ödeme elektrik fatura ödeme elektrik borcu ödeme kredi kartı ile fatura ödeme vodafone fatura ödeme igdaş fatura ödeme trafik cezası ödeme türk telekom fatura ödeme iski fatura ödeme hgs yükleme tl yükleme kontör yükleme akbank direkt halkbank internet şubesi vakıfbank internet bankacılığı denizbank internet bankacılığı hgs yükleme tl yükleme işbankası kredi kartı borç sorgulama ogs yükleme enerjisa fatura ödeme clk akdeniz fatura ödeme elektrik faturası ödeme tl yükle turktelekom tl yükle bimcell kontör yükle a href="http://hgsyuklemesi.org" rel="dofollow" title="hgs yükleme">hgs yükleme