Download Free FREE High-quality Joomla! Designs • Premium Joomla 3 Templates BIGtheme.net
Home » Eten en drinken » Streekgerechten » Fagioli all’uccelletto

Fagioli all’uccelletto

Het bonengerecht fagioli all’uccelletto is een typische Toscaans gerecht dat vooral in de streek rond Firenze op het menu van praktisch elk restaurant terug te vinden is. Het is slechts 1 van de vele recepten op basis van bonen die terug te vinden is in de Toscaanse keuken. Omwille van hun liefde voor bonen kregen (en nog steeds) de bewoners van Toscane de bijnaam boneneters.

foto door giallozafferano.it
foto door giallozafferano.it

Bonen worden in het Italiaans fagioli genoemd maar over de herkomst van het bijvoegsel all’uccelletto is het in het duister tasten. Volgens de peetvader van de Italiaanse keuken, Pellegrino Artusi, verwijst all’uccelletto naar het kruidenmengsel dat werd gebruikt voor de bereiding van de bonen, dit was hetzelfde als voor de bereiding van een stoofpotje op basis van kleine vogeltjes (uccelletti).

Dit gerecht is in feite een bijgerecht (contorno) en wordt veelal met worsten gegeten.

Benodigdheden

  • 300 gram witte bonen (Toscanelli)
  • 1 takje salie
  • 200 gram gepelde tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 glas olijfolie extra vergine
  • zout en peper

Bereiding

  • bereid eerst de bonen door deze te koken in een pot (best één van aardewerk) gevuld met water, belangrijk is dat de bonen volledig bedekt zijn met water. Laat de bonen eerst koken op een hoog vuur en daarna op een laag vuurtje tot de bonen zacht zijn maar nog integer.

fagioliuccelletto_1

  • Doe in een pot de olijfolie, de salie en de teentjes look en laat alles zachtjes stoven (fig 1). Voeg na 2 of 3 minuten de tomaten toe en laat alles zachtjes sudderen tot de saus wat ingedikt is (fig 2), voeg vervolgens de bonen toe (fig 3).

fagioliuccelletto_2

  • Laat alles circa 15 minuten koken op een zacht vuurtje (fig 4) en breng op smaak met peper en zout (fig 5).

 

bekijk ook

Herfst en daar is de kastanje

De herfstperiode in Toscane staat synoniem met de kastanje. In heel wat bergdorpjes worden dan …

site ekle hgs yükle yapıkredi kredi kartı borç sorgulama finansbank kredi kartı borç sorgulama akbank borç sorgulama enpara giriş turkcell fatura ödeme avea fatura ödeme elektrik fatura ödeme elektrik borcu ödeme kredi kartı ile fatura ödeme vodafone fatura ödeme igdaş fatura ödeme trafik cezası ödeme türk telekom fatura ödeme iski fatura ödeme hgs yükleme tl yükleme kontör yükleme akbank direkt halkbank internet şubesi vakıfbank internet bankacılığı denizbank internet bankacılığı hgs yükleme tl yükleme işbankası kredi kartı borç sorgulama ogs yükleme enerjisa fatura ödeme clk akdeniz fatura ödeme elektrik faturası ödeme tl yükle turktelekom tl yükle bimcell kontör yükle a href="http://hgsyuklemesi.org" rel="dofollow" title="hgs yükleme">hgs yükleme