Tips!
Home » Eten en drinken

Eten en drinken

Ristorante, trattoria, osteria en nog veel meer.

Toscane ligt in Italië, dat wil zeggen dat de inwoners van Toscane enorm veel belang hechten aan lekker eten en minimum éénmaal per week met gans de familie uit eten gaan. Het hoeft dan ook niemand te verwonderen dat Toscane een enorm aanbod heeft aan eethuizen onder verschillende vormen en namen. Zo is er een onderscheid tussen ristorante, trattoria, osteria, enoteca, pizzeria, paninoteca en zelfs tripperia.

Ristorante: dit is Italiaans voor restaurant, uitleg is overbodig. In Toscane is dit de meest elegante vorm van eethuis (Restaurants in Firenze)

Trattoria: vooral vroeger een plaats waar slechts weinig gerechten op het menu stonden, als een menu dan wel bestond. Meestal is het de ober die het menu zegt of staat het op een bordje buiten de trattoria vermeld. Momenteel sluiten de meeste trattoria’s aan bij de restaurants waarbij het familiale en het geringe aanbod verdwenen is. Voor wie op zoek gaat, en vooral in de kleinere dorpen, is het echter nog mogelijk om over de middag aan een economische prijs een maaltijd te nuttigen temidden van arbeiders en advocaten, bouwvakkers, … want een Italiaan neemt geen boterhammen mee naar zijn werk.

historische osteria in Firenze

historische osteria in Firenze

Osteria: dit is ongeveer hetzelfde als een trattoria maar dan nog veel kleiner en familialer. Helaas in de meeste steden bijna uitgestorven en slechts open over de middag.

Enoteca: in het Nederlands enotheek of wijnproeverij genoemd, de meeste enoteca bieden naast wijn ook een grote keuze aan hapjes en proevertjes allerlei zoals kaas, olijven, salamie, hesp, …

Pizzeria: de naam zegt het zelf, de meeste zijn echter enkel ‘s avonds open. Weet dat het de gewoonte is om met de pizza een coca cola of een bier te drinken.
Veel Italianen nemen eerst een pastaschotel of een voorgerecht en daarna een pizza als secondo. (pizzeria in Firenze)

een tripperia in Firenze: terug te vinden op diverse plaatsen in de stad

een tripperia in Firenze: terug te vinden op diverse plaatsen in de stad

Paninoteca: dit is een broodjeszaak, is sterk in opkomst.

Tripperia: een tripperia is een must voor wie benieuwd is naar de simpele Toscaanse keuken en wil eten onder de plaatselijke bevolking. Op enkele uitzonderingen zijn de tripperia enkel open over de middag en worden vooral druk bezocht door arbeiders, bedienden, … die slechts weinig tijd hebben om te lunchen. Naast de trippa (pens) vind je er meestal ook lampredotto (maag), hamburgers en bij sommigen ook pastaschotels.

 

Rechtstreeks wijn en olijfolie kopen bij Sting

winkel Sting 09 (800x450)

In 1999 kwamen Sting en Trudie Styler een 16de eeuwse villa tegen in de buurt van Figline Valdarno waar ze meteen op verliefd waren. De prachtige villa met de naam Il Palagio was dringend aan restauratie toe en dat was dan ook het eerste dat het koppel deed. De villa met maar liefst 350 hectare grond werd gerestaureerd, de olijfbomen ... Lees verder »

De antieke beenhouwerij Falorni in Greve in Chianti

WP_20140926_022 (800x450)

Sinds 1806 vind je de beenhouwerij Antica Macelleria Falorni op het centrale plein Piazza Matteotti in Greve in Chianti terug. Ondertussen is het al de 9de generatie die deze unieke beenhouwerij uitbaat waar je een enorme keuze aan vleeswaren terugvindt waaronder gedroogde hespen, salamies, worsten en typische Toscaanse produkten zoals guanciale, capocollo, finocchiona, pancetta, bistecca alla Fiorentina, cinta Senesa, cinghiale, ... Lees verder »

De bistecca alla Fiorentina

de ideale bereidingswijze - gekleurd van buiten en rood van binnen

Geen enkel Toscaans streekgerecht is bekender dan de T-bone steak Bistecca alla Fiorentina. Je vindt de bistecca alla Fiorentina in praktisch alle restaurants in Toscane terug en enkel vegetariërs hebben een excuus om na hun vakantie huiswaarts te keren zonder deze heerlijke biefstuk te hebben gegeten. De Bistecca alla Fiorentina is afkomstig van runderen van het Chianina ras en situeert ... Lees verder »

Met de antieke stoomtrein door de regio Siena

Treno Natura

Naar jaarlijkse gewoonte kun je tussen September en December in de regio Siena een reisje maken met de antieke stoomtrein Il Treno Natura. Een onvergetelijke gebeurtenis zowel voor jong als oud. De stoomtrein laat je niet enkel de mooiste natuurgebieden van de regio Siena zien maar laat je ook kennismaken met de traditionele feesten (de zogenaamde sagre) die in het ... Lees verder »

De overdekte markt van Firenze

Mercato centrale

De Mercato Centrale in Firenze is de grootste overdekte markt in Toscane en is sedert 2014 niet enkel meer een plaats waar je groenten, fruit, vis, vlees en andere lekkernijen kunt kopen maar tegenwoordig ook een verzamelplaats van restaurantjes en winkeltjes waar je de Toscaanse specialiteiten kunt proeven en kopen. Het gebouw in glas en staal met 2 verdiepingen werd ... Lees verder »

Lekker eten en genieten op één van de sagra (volksfeest)

WP_20140628_003 (800x450)

Wanneer je in de zomer in Toscane langs dorpjes rijdt kun je niet omheen de vele affiches waarop reklame gemaakt wordt voor de sagre. Sagra del cinghiale, sagra della bistecca, sagra dello stinco e patate zijn slechts enkele voorbeelden. Een sagra is een volksfeest in open lucht dat meestal een 10tal dagen duurt en waarbij één thema centraal staat. Het ... Lees verder »

Laat je verwennen tijdens je vakantie door MangiAcasa!

StudioCabrelli-1291 (800x533)

Heerlijk genieten van een Italiaanse maaltijd, zonder op zoek te moeten naar een restaurant? Buiten aan de lange tafel bediend worden, terwijl de zon ondergaat en de krekels voor de achtergrond-muziek zorgen? Laat Bert en Marieke van mangiAcasa (Italiaans voor ‘thuis eten’) komen om te koken en het wordt allemaal werkelijkheid! Als u een reservering maakt kunt u kiezen voor ... Lees verder »

Chianino het eerste fastfood restaurant 100% made in Tuscany

Chianino 1

In 2013 opende in Arezzo het eerste Toscaanse fastfood restaurant met hamburgers die uit 100% Chianina rundsvlees bestaan. Het Chianina ras is wereldberoemd voor de bistecca alla Fiorentina, een T-bone steak van enkele centimeters dik die overal in Toscane te verkrijgen is. Het Fast food restaurant, Chianino genaamd, heeft een grote keuze aan hamburgers met spraakmakende namen zoals Birbone (deugniet), ... Lees verder »